8 Şubat 2010 Pazartesi

GÜZELLER GÜZELİ PRENSES


Ben Prenses, 2000 doğumluyum. Resmimin üzerindeki başlığı tıklatarak beni daha iyi tanıma fırsatını elde edersiniz. Hakkımda bilmek istediğiniz her şeyi buraya yazabilirsiniz, elimden geldiği kadarıyla cevaplamaya çalışırım.

SORULARIN YÖNELTİLMESİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR!!!
Soru yöneltirken bilhassa belitecekleriniz:
1) Kaplumbağaların cinsi,
2) Adedi ve cinsiyetleri,
3) Yaş ve boyları,
4) Yaşadıkları ortam,
5) Bulunduğunuz bölge/şehir,
6) İsim veya en azından bir rumuz.

Böylelikle bocalamadan, elimden geldiği kadarıyla daha uygun cevaplar verebilirim.
Hastalıklar konusunda tek adresin veteriner hekim olduğunu unutmayınız!
SORU YÖNELTMEDEN ÖNCE WEB SİTEMİM İÇİNDE ARAŞTIRMA YAPMANIZ YERİNDE OLUR; ZİRAYÖNELTİLEN SORULARIN HEMEN HEPSİNİN CEVAPLARI ORADA MEVCUT. Hepsini burada tekrarlamam anlamsız. Her sayfaya yerleştirilen "Site İçi Arama Motoru"nu da kullanabilirsiniz.

294 yorum:

  1. Merhaba ! Anladığım kadarıyla kaplumbağalar konusunda baya bilgilisiniz benimde bir kırmızı yanaklı su kaplumbağam var yaklaşık 2 yaşında 11 cm ve 90 gr gayet sağlıklıydı geçen haftaya kadar bi sorun yaşamamıştım ama geçen hafta tam kabuğunun başına değdiği noktada koyu kahverengi iltihaplı gibi yaralar çıktı gittikçe artıyor acaba kabuğu değdiği için yaramı yaptı diye düşündüm ama ilk defa olduğu için bilgim yok mantar falanmı acaba bi sitede teramisin sürün yaralara diye okudum ve denedim ama yaralar böyle daha yağlı yağlı oldu lütfen yardım edin çok korkuyorum ona bir şey olacak diye yaraların artması da beni daha çok korkutuyor cevap bekliyorum :((

    YanıtlaSil
  2. CEVAP:

    Diğer kaplumbağa tarafından ısırılmış ve yaralanmış olabilir diyeceğim ama anladığım kadarıyla tek bir kaplumbağanız var. Yeterli ve düzenli su değişiminin yapılmaması genelde iltihaplanmalara neden olabilir. Anlaşılan hijyene pek önem verilmemiş. Hastalıklar konusunda ne yazık ki ben yardımcı olamayacağım. Herhangi bir tavsiyede bulunmam da yanlış da olabilir. En iyisi ve uygunu bir veretiner hekime başvurmak. (Bir zamanlar ben de internette kimi kez yanlış yönlendirildim).

    Prenses ve Prens adına
    Turgay

    YanıtlaSil
  3. iki tane kaplumbağam var ve diğeri sürekli bu yaralı bölümü ısırıyor sanırım ondan ama yaralar iltihaplı gibi olunca ben acaba mantar olabilirmi diye düşündüm hijyenlerine gayet dikkat ediyorum çünkü günde 3-4 kez su değiştiriyorum peki önerebileceğiniz hiçbir tedavi yokmu çünkü yaşadığım şehirde veterinerler bu tür küçük hayvanlara bakmıyorlar en iyisi kaplumbağalarımı ayırmak sanırım yaralar zamanla iyileşir umarım :/

    YanıtlaSil
  4. İlkönce onları derhal ayrı tutmanız gerek. Isırmalar konusunda; bakınız web sayfamda Prenses sayfa 3 “Kaplumbağa Tavırları”. Orayı İYİ okuyun. Madem bir veteriner hekim bulamadınız o halde bazı tavsiyelerde bulunayım. Unutmayın ki her rahatsızlığın ayrı bir tedavisi vardır (mantar tedavisi başka, yara tedavisi başka). Şayet açık yara veya ısırılma yarası ise:

    1) Yarası olan kaplumbağa için dezenfekte edilmiş ayrı kap bulun (örneğin sirke ile temizlenmiş, iyice yıkanmış plastik bir su kabı, içinden çıkamayacak yükseklikte olsun). Sirkesi uçtuktan ve kuruduktan sonra dibine temiz bir şey serin (örneğin; mutfak kâğıdı).

    2) Kaplumbağanın yarasını ılık su ile temizleyin. İstanbul’da oturuyorsanız ılık musluk suyunun altında yıkayabilirsin; musluktan akan klorlu su yaralar için iyi gelir, diğer şehirlerin su kalitesini bilemem. Kaplumbağayı temiz bir havlu veya bez veya mutfak kâğıdı ile kurulayın. Not: Sürekli barındığı su 2-3 gün dinlendirilmiş (klorun uçması için) musluk suyu olmalı.

    3) Onu önceden hazırladığınız kaba yerleştirin, direkt olarak güneş ışığı alan (cam arkasında değil), rüzgâr ve hava akımı olamayan bir yer olsun.

    4) Yarayı “Betaisodana” ile, bulamazsanız muadili başka bir dezenfeksiyon maddesi ile (eczanelerde) dezenfekte edin (kullanım talimatına bakın).

    5) İyileştirme prosedürünü hızlandırmak için yaranın üzerine “Zoo Med Repti Wound-Healing Aid” (sürüngenler için antiseptik merhem) sürün, bulamazsanız sürüngenler için başka bir yara merhemi veya yara pudrası sürün. Nasıl kullanılacağını kullanım şeklinde yazar. Merhem veya pudra kaplumbağa bu kapta iken iyice emilsin, güneşten fazla bunalmaması için arada bir gölgelik yere yerleştirin. Çok kızgın öğlen güneşi altında bırakmayın.

    6) Aynı kaba (içindeki mutfak kâğıdını çıkarttıktan sonra) ilk önceleri yara hizasına gelmeyecek şekilde temiz su doldurun, tedaviye sabah başladığınızda akşamları su seviyesini yükseltebilirsiniz, merhem veya pudra iyice emildikten sonra kaplumbağayı tekrar musluk suyu altında yıkayıp bu suya bırakın. Su sürekli temiz tutulmalı, sıkça değiştirilmeli, kaplumbağanın dışkıları bir ağ ile alınmalı. 1 den 5 e kadar olan prosedürleri yara iyileşene kadar tekrarlayın (bunun için yara merhemi veya pudrasının uygulama şekline bakınız).

    Bundan böyle kaplumbağaları ayrı barındırın, en azından YARASI TAMAMEN İYİLEŞENE KADAR, birlikte barındırmaya devam etmek isterseniz onlar için daha büyük bir ortam hazırlayın (yerleri dar olan kaplumbağalar yer kavgası yapar ve genelde ısırmalar olur).

    Unutmayın; güneş ışığı yarasının daha hızlı kapanmasına yardımcı olacaktır. Bu esnada et veya sebze gibi şeyler vermeyin. Yem olarak: Alabalık (çiğ), Tetra Stick ve kurutulmuş karides (Prenses sayfa 6 “Beslenme”). Yeminin yanı sıra kalsiyum ihtiyacını karşılamak için haşlanmış yumurta kabuğunu akşamları suyunun içine bırakın. Değiştirilmiş suyunun içine haftada 1 kez 2-3 damla “SERA reptilin Vitamine” damlatmanız yerinde olur (kullanım bilgilerine bakınız). Aslında onun bir veteriner hekime götürülmesi gerekir; ama dediğiniz gibi ne yazık ki diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de kaplumbağalara bakan az sayıda veteriner hekim var.

    Umarım yardımcı olmuşumdur.


    Kolay gelsin.
    Prenses ve Prens adına

    YanıtlaSil
  5. Prenses’de Prensi artık akvaryumda istemiyor, geçen hafta kuyruk kısmından bağasını ısırdı ve hafif şekilde yaraladı, anında müdahale ettiğimde çok şükür henüz bir iltihaplanma olmadı. O günden beri onları ayrı tutuyorum. Arada bir aynı akvaryumda ikisini birleştirip yavrularından birkaç tanesini gözetimim altında yanlarına koyuyorum, o zaman Prens’e saldırmıyor, hepsi birlikte yüzmeye başlıyor; fakat yavruları yanlarından aldığımda Prens’e saldırıyor. Prens artık Prenses ile sürekli birlikte olamama üzüntüsü içinde. Yavrulardan birkaç tanesini arada bir Prens’in yanına bıraktığımda Prens seviniyor ve onlarla bir müddet oynaştığında üzüntüsü bir mertebe gidiyor.

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. tavsiyler için çok teşekkür ederim yapmaya başladım umarım iyileşecek :) bu arada kaplumbağalarınız ve yavruları çok tatlı bende çifleştirmek istiyorum ama ikiside dişi zaten hiç iyi anlaşamıyorlar benim 1-2 sorum daha olacak ısırılan kaplumbağam 90 gr ve oldukça iri hatta obez gibi geliyor bana günde 7 şer tane yem veriyorum doymuyorlar aşırımı iri bunun zararı olurmu yem sayısını düşüreyim mi ? bide yemleri dışında hçbirşey yemiolar bu zararlı mı ?

    YanıtlaSil
  8. Isırılan kaplumbağanın 2 yaşında ve 11 cm olduğunu söylüyorsunuz. 7 aylık yavru Sultan şu an 12 cm. O halde sizinki yaşına göre pek de iri değil, normal, hatta küçük kalmış diyebileceğim. 7 şer tane ne veriyorsunuz bilmiyorum. Yem miktarı ve öğünler "Beslenme" sayfasında yazıyor (yem miktarı ortalama veya en az kafa büyüklüğü kadar). Sağlıklı kaplumbağalar iştahlı olur ve sadece doyana kadar yerler, yenmeyenler suda fazla tutulmamalı, toplanmalı; zira yemler genelde 1 saate kadar suda bozulur ve zararlı bakteriler üremeye başlar. Bir kaplumbağa her sene farklı ve 1 sene boyunca sadece o yemi yemek isteyebilir. Bu nedenle haftada 1 kez yemine veya yeni değiştirilmiş suyuna (şayet vitamin damlatılmış yemi beğenmezse) birkaç damla yukarıda yazdığım vitaminden damlatmak yerinde olur. Sabahları yine yukarıda bahsettiğim gibi kabuğu ile birlikte haşlanmış yumurta beyazını verin, şayet yemez ise akşam yemeğinden bir süre sonra sadece kabuğunu suyuna bırakın, yenmeyeni ertesi sabah sudan alırsınız. Yumurta beyazını her kaplumbağa yemezse bile kabuğunu hemen hepsi yer. Alabalığı menü listesinden eksik etmeyiniz.

    Yukarıda yazdığım ilaçları burada eczacıya sordum, anladığım kadarı ile Türkiye'de bulunmuyor. Muadili olarak: BİOKADİN (antiseptik solüsyon, dezenfekte için) ve BEPANTHEN (antiseptik krem, yaranın tedavisi için)alınabilir sanırım. Unutmayın: Tedavi boyunca yaralı kaplumbağayı karantinaya almanız gerekir, kuru yerde tedavi etmelisiniz. Tedavi süresince bulunduğu suyun sıkça değiştirilen musluk suyu olması daha iyi; zira klorlu musluk suyunda mikropların barınma, yayılma olasılığı daha az. Kaplumbağanız nasıl bir ortamda yaşıyor bilmiyorum. KÜÇÜK PLASTİK KAPLARDA KAPLUMBAĞA BESLEMEK SADECE BİR İŞKENCEDİR. Onların;
    1) Rahatça yüzebileceği geniş ve derin suya,
    2) Durup dinlenebileceği sığ yerlere (örneğin; kuru alana yapılmış bir rampa gibi, "Prenses sayfa 9" da Mucize'nin küçük akvaryumdaki resmine bakın),
    3) Kurulanabileceği kuru alana,
    4) Sırtını sürtebileceği yerlere (video 14b ve video 26)

    ihtiyaçları var.

    Tedavinin sonucundan beni haberdar ederseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  9. çok teşekkür ederim kaplumbağalarımı ayırdım bile biokadin dediğiniz şeyden bulamadım ama bepanthen sürmeye başladım yarada ciddi anlamda iyileşme var çok mutluyum ama yumurta kabuğu,balık falan yemiyorlar sadece kaplumbağalar için olan kahverengi yemlerdn yiyorlar ama zayıf olmadığına eminim öyleki bacaklarını tam olarak içeri sığdıramıyor bile bacak kısımları çok etli :D keşke internetten araştırmak yerine veterinere gidebilsem ama 1-2 sefer denedim bakmadılar bile aldığım yere götürdüm yenisini verelim dediler daha büyük bir vahşet olamaz sanki mal alıyorum :S

    YanıtlaSil
  10. tuzlu su banyosu yaptırın

    YanıtlaSil
  11. bnm bi kaplum bağam var 2 yada 2 buçuk yasın da bir de bu gün bir kaplumbağa alım büyük kaplumbağa küçüge bişey yaparmıı??

    YanıtlaSil
  12. Küçük kaplumbağanın büyük kaplumbağadan ne kadar küçük olduğunu bilmiyorum; ama büyük kaplumbağa ile kendinden çok küçük bir kaplumbağanın aynı yerde barınması genelde sorun oluyor, büyük küçüğü ısırıp yaralayabilir, hatta öldürebilir. Aynı boylarda başka bir kaplumbağanın alınması yerinde olurdu.

    YanıtlaSil
  13. yeni aldıgım kaplumbağa 2 aylık

    YanıtlaSil
  14. sizin kaplumbağanız öbürküsüne bişey yapmışmıydıı

    YanıtlaSil
  15. Yavru kaplumbağaları anne ve baba kaplumbağanın yanına gözetimim altında arada bir bırakıyorum. Prens'i Prenses'in yanına getirdiğimde 3 yaşında idi, 2 aylık değil. Ayrıca barındıkları ortama bağlı, küçük plastik kutuda veya küçücük bir akvaryumda dar yerde yaşıyorlarsa mutlaka ısırır.

    YanıtlaSil
  16. bilgileriniz için cok tessekür ederim bi muddet kaplarını ayırdım cokk tesekkür ederim emeğinizden dolayı

    YanıtlaSil
  17. meraba bn yukar da ki en son yorumu yaza kişiyim :) yeni aldığım kaplumbağa ile büyük kaplumbağayı yan yana getirince büyük kaplumbağa elinin tersi ile tırnaklarını gözünün hizasına getirerek ellerini titretiyor bu ne demek oluyorr ...

    YanıtlaSil
  18. Cevabı web sayfamda var oraya bakın:
    www.turgaybora.org/prenses_dosyalar/sayfa3.htm
    Açılan bu sayfada (Kaplumbağa tavırları)"Kur, Ayakuçlarını titretmesi" başlığına bakın.

    YanıtlaSil
  19. işte snnn kaplumbağanın prenses 13. videodaki bn de korkuorum ıssıırrır diee aynını yapıorr

    YanıtlaSil
  20. Bu durumda illaki ısıracak diye bir şey yok. Ayakuçlarını titretmeleri birbirlerine kur yapması, bir sevgi gösterisi, bir oynaşmadır. O sayfadaki yazılanları iyi okuyun, ayrıca bu sayfadaki video 29'a bakın (sol üstte "Sayfalar" menüsü altındaki "Ana Sayfa")

    YanıtlaSil
  21. benim bi kaplumbağam var erkek mi dişi olduguna karar veremedim bi izlesene . com a girer misiniz kasbar yazın videolar cıkar zaten ordan girip bana kaplumbağamın cinsiyetini sölermisiniz

    YanıtlaSil
  22. Öyle videoya bakmak ile cinsiyeti anlaşılmaz. Web sitemde "cinsiyet" sayfasına bakın. Öyle resimlerden anlaşılabilir ancak. Ayrıca; Kasbar öylesi yerde fazla yaşamaz. Üstteki 18 Haziran tarihli yazımı okuyun. Ayrıca ne filtresi ne de ısıtıcısı var. O kapta hastalanır.

    YanıtlaSil
  23. ama bn 3 senedir öyle yasatıom

    YanıtlaSil
  24. tmm bn sizin ilk sayfanızdaki videodaki gibi bi kaptan alıcam

    YanıtlaSil
  25. Üstteki 18 Haziran tarihli yazımı okuyun demişsiniz de ole bi yazı yok ki yukarda

    YanıtlaSil
  26. 1) 3 yaşındaki kaplumbağa o kadar küçük olmaz, demek ki iyi bakılmamış, ona iyi bir ortam hazırlanmamış, böylelikle gelişim göstermemiş. Benim 10 aylık yavrular ondan daha iri.
    2) İlk sayfada görünen kap sadece gelip geçici olarak bulundukları, yemlerini verdiğim ve yazın balkonda güneşlenirken serinlemek için kendiliğinden arada bir girip çıktıkları kaplardan biri. O videoda görünen kaplumbağalar normalde içi 250-300 litre su dolu 450 litrelik akvaryumda yaşıyorlar (diğer videolara bakın). Tabiiki Kasbar'ın şimdilik o kadar büyük akvaryuma ihtiyacı yok, yoksa içinde kayboluverir; içinde ısıtıcı ve filtrenin bulunduğu daha küçük boyda bir akvaryum Kasbar için yeterli.
    3) 18 haziran tarihli yazımın tam dibindeki BÜYÜK HARFLERLE yazılanlara ve altındaki 1), 2), 3) 4) diye numaralanmış yazılara bakın. Su kaplumbağaları için akvaryumda orada yazıldığı gibi yerlerin hazırlanması gerekir.

    YanıtlaSil
  27. cok tessekür ederim

    YanıtlaSil
  28. hiç dişi kaplumbağa baska bir kaplumbağaya kur yapar mı

    YanıtlaSil
  29. Yapar, gayet normal bir durum. Web sitemde "Kaplumbağa Tavırları" sayfasında bu konuya ayrıntılı olarak değinilmiştir.

    YanıtlaSil
  30. Kaplumbağamın sağdaki arka ayağı su toplamış şişmiş neden olabilir lütfen yardım edin çok moralim bozulduu :(((

    YanıtlaSil
  31. Şişliklerin çok nedeni olabilir. Hastalıklar konusunda sadece uzman biri (veteriner hekim) yardımcı olabilir. Bu bir ÖDEM hastalığı olabilir, yani dokularda su birikimi. Genellikle böbrek veya akciğer iltihaplanması sonrası ortaya çıkar. Kendini bilhassa anal kısmında iltihaplı şişlikler, bacak kısmında ortaya çıkan balon gibi şişliklerle belli eder. Gecikmeden bir hekime gösteriniz, veteriner hekim asıl nedenini saptar ve ona göre tedavisini yapar.

    YanıtlaSil
  32. bacağında değilde tam ayak tırnaklarının üstünde gibi .. tşk ederim veterinere götürcm

    YanıtlaSil
  33. bnm kaplumbağalarım çiftleşti ne yapıcammm bnn

    YanıtlaSil
  34. Yapılacak bir şey yok, yumurtlamasını bekleyeceksiniz. Yumurtlayıp yumurtlamayacağı yaşına bağlı. Yumurtlama üzerine ayrıntılı bilgi web sitemde mevcut.

    YanıtlaSil
  35. 20 cm kadar bişi 2 side yozgat merkez 2 taneler 10 yasında 2 side ortam 500-550 litrelik akvaryumdalar kaç ay sonra yumurtlarlar sizcee

    YanıtlaSil
  36. Zannedersem Yozgat'ta mayıs ayından itibaren havalar ısınıyor. Mayıs ortalarında veya sonlarına doğru yumurtlamaya başlar. Her ihtimale karşın yumurtlayacağı yerin mayıs başlarında hazırlanması yerinde olur. Yumurtlama istediği önceden belli olur. Web sitemde "Yumurtlamak Üzerine" (Prenses sayfa 2) sayfasına bakın. Yumurtlama sendromları ve yumurtlayacağı yerin nasıl hazırlanacağı, nasıl yerlere yumurtlayacağı orada ayrıntılı olarak yazılı. Bu arada kalsiyum ihtiyacını karşılayınız, sağlıklı yumurtlaması için de oldukça önemli ("Beslenme" sayfasına bakınız).

    YanıtlaSil
  37. tmm cok tessekür ederimm

    YanıtlaSil
  38. ben kaplumbağamı ormannda buldum aslında tesadüfen 2 sinide bir gölün yanında bnde alıp balıklarımın arasına koymustum fakat ertesi gün balıklarr ters dönmüştüü veterine re götürdükk kırmızı yanaklı su kapllumbağası dedi ve ölmek üzere imiş simdi 2 si de büyü dü

    YanıtlaSil
  39. İkisi de şimdi büyüdüğüne göre epey zaman önce buldunuz. Onlar size şans getirecektir. Ne yazık ki bilinçsiz, sorumsuz kimi insanlar bakamayacaklarını anlayınca onları öylece dışarı atıyorlar (web sitemde "Kaplumbağa Hikayeleri"ni okumuşsunuzdur belki). Onlar Türkiye hava şartlarında doğada yaşabilecek yaratıklar değil. Şuna inanıyorum ki onlara yaptığınız iyilik belki de fazlasıyla bir gün geri dönecektir. Balıklar su kaplumbağalarının temel besinleri olduğundan birlikte yaşayamazlar. Prenses, Prens ve yavrularından çok çok selamlar, bol bol şanslar.

    YanıtlaSil
  40. ewet bu sayfayı artık okuya okuya elimin içi gibi biliyorum bu kaplumbağalar gercekten de sans getirdi ayrıca kaplumbağaları yazları gölete bırakıyoruz kabuguna cihaz baglattık sinyal cihazı cok güzel ve tessekürler ...

    YanıtlaSil
  41. MERHABA.BENİM 2 TANE KIRMIZI YANAKLI SU KAPLUBAĞAM VAR.CİNSİYETLERİ TAM OLARAK BİLMİYORUM.1,5 YILDIR BAKIYORUM VE BİRİ HASTA GÖZLEMLEDİĞİM KADARIYLA AKCİĞER ENFEKSİYONU GEÇİRİYOR BU KONUDA NE ÖNLEMLER ALMALIYIM.LÜTFEN YARDIM EDİN!!

    YanıtlaSil
  42. Akciğer enfeksiyonunun nedeni kaplumbağanın soğuk ortamda barındırılması, rüzgara ve hava akımına maruz bırakılmasıdır. Bu nedenle kaplumbağayı almadan, eve getirmeden önce uygun ortamın hazırlanması gerekir. Hastalıklar konusunda tek adres veteriner hekimdir. Hastalığın derecesine, ağırlığına göre tedavi şekli uygular.

    YanıtlaSil
  43. Kaplumbağalarımı bir veterinere götürdüm.Bana Doksisiklin diye bir ilaç verdiler.Şu an onu kullanıyorum umarım işe yarar.Şimdiden biraz hareketlendi.Verdiğin bilgiler için çok sağol.

    YanıtlaSil
  44. merhaba benim su kaplumbağam boynunu taşıyomu daha doğrusu hiç hareket etmiyor çok halsiz suda ters yatarken yakaladım çıkardğımda bu haldeydi lütfenn acill yardım edin

    YanıtlaSil
  45. Mrb.
    "benim su kaplumbağam boynunu taşıyomu"
    "suda ters yatarken yakaladım çıkardğımda bu haldeydi"
    bunlardan hiç birşey anlamadım. Daha net ve açık yazarsanız belki anlayabilirim. Ters yatması: Kramp olabilir; bu konuda "prenses sayfa 3"e bakınız, orada açıklaması var.

    YanıtlaSil
  46. su kaplumbağamı suyun içinde ters yatarken gördüm.hemen sudan aldım.Fakat çok halsizdi hareket etmiyordu.bir kaç dakika sonra boynunu tuhaf bir şekilde döndürdü galiba can çekişiyordu bir yarım saat sonra onu kaybettim.
    :(:( malesef öldü ama yinede ne olur olmaz diye bir gün bekliycem gözleri yavaş yavaş içeri çekiliyor ve hiç hareket etmiyor galiba öldü:(

    YanıtlaSil
  47. Nasıl bir ortamda bakıldığını bilmiyorum; fakat fanusda, küçük plastik kaplarda, soğuk suda barındırılan bir su kaplumbağası her zaman ölüme mahkümdur. Gözlerinde hareket varsa fizyo terapi yapın (ayaklarının uçlarından tutup yavaş yavaş hareket ettirin) belki faydası olur.

    YanıtlaSil
  48. Akvaryumum var gayet büyük ısıtıcısıda var çok iyi bakıyordum bir senedir bendeler fakat gözleri hareketsiz şu an hiç bir şey yapamıyorum.

    YanıtlaSil
  49. su kaplumbağaları tek yaşayabilir mi ?

    YanıtlaSil
  50. Evet, su kaplumbağaları tek yaşayabilir, doğal ortamlarında birlikte yaşadıkları gibi yalnız da yaşarlar. Ayıca: Ona iyi ve sevgi dolu bir yaklaşım (arkadaşlık etmeniz, iyi bir bakım) onun bir beklentisi; büyüdüğünde, kocaman olduğunda sizin en iyi dostunuz, ayrılmaz bir parçanız olacaktır. Nihayetinde 250 milyon yıldır önemli bir değişikliğe uğramadan neslini sürdüren tek canlı türü.

    YanıtlaSil
  51. Yalnız şunları da eklemek isterim: Sorunuzda kaplumbağanın cinsi belirtilmemiş. Şayet bakımınız altında bulunan kırmızı yanaklı su kaplumbağası ise, Türkiye ikliminde dışarıda yaşayamaz; zira kendi doğal ortamı değildir (onların doğal ortamları ABD-Florida ve Meksika'nın kuzeyi). Ancak; yerli benekli ve çizgili su kaplumbağalarının Türkiye'deki doğal ortamlarına bırakılması en iyisi (koruma altındalar ve satışları da yasak). Kırmızı yanaklı su kaplumbağalarının ise Avrupa Birliği ülkelerinde satışı ve ithalatı yasaklanmıştır. Nedeni: Önce heveslenip alıyorlar, büyüdüğünde dışarı bırakıyorlar, bıraktıkları yer onların kendi doğal ortamı olmadığından yaşama şansları olmuyor (işkence ve ölüme terketme).

    YanıtlaSil
  52. Benimkisi kırmızı yanaklı su kaplumbağası şu an tek yaşıyor akvaryumu ısıtıcısı ve filtresi var herşeyi tam yani yemeğinide yiyor fazlasıyla hatta.Ama tek başına olduğu için ona bir şey olabilir diye korktum.istediği kadar büyüsün hiç bırakmaya niyetim yok valla.Çünkü heves için almadık!!

    YanıtlaSil
  53. Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları fazla yemek yerlerse bir şey olur mu ? Ben kuru karideslerden weriyorum ama çok fazla yiyor bn odaya girinre beni akvaryumun içinden takip ediyor resmen bnde dayanamayıp yemek veriyorum ve hepsini yiyor.

    YanıtlaSil
  54. Web sitesinde beslenme sayfasında yem miktarı ve öğünler üzerine üzerine gerekli bilgiler var. Önce orada yazılanları okumanızı tavsiye ederim. Yaşına, boyuna, barındığı ortama ve su sıcaklığına göre değişir.

    YanıtlaSil
  55. Merhabalar, öncelikle çok detaylı ve çok güzel bir site hazırlamışsınız, çok bilgilendirici, tebrikler.
    Size danışmak istediğim bir konu var. İki tane kırmızı yanaklı su kaplumbağam var. Bir tanesi diğerine nazaran daha küçük ve adı Hınhın. Büyük olan ve veterinerden öğrendiğim kadarıyla dişi olan ise Hayhay.
    Hınhın'ın cinsiyetini bilemiyorum, veteriner de emin olamamakla beraber erkek olduğunu söyledi.
    Aslında aralarında 1 - 1.50 cm kadar küçük bir fark var ama Hınhın daha önce sokaktan ölüm kabı içinde alınmıştı. ALdıktan sonra internetten araştırdıklarım doğrultusunda 30-35 litre su alabilen, kuru alana sahip bir akvaryuma yerleştirdim. Isıtıcı ve iç filtre de mevcut. Lamba da var ancak şu an tek eksik uvb ışığı, onu da yakında alacağım.
    Hınhın ve Hayhay (Hınhın'ın sokaktan alınan diğer arkadaşı maalesef öldükten sonra) yaklaşık 5-6 aydır beraber yaşıyorlar. Hayhay daha sonra petshoptan alındı ve her zaman Hınhın'a nazaran daha hareketli ve çabuk büyür durumdaydı. Geldiğinden beri Hayhay'ın bazı baskın tavırları olmasına rağmen hiç Hınhın'a zarar vermemişti.
    İki hafta önce HInhın'ın hareketleri yavaşladı, sürekli kuru alanda güneşlenmeye ve ağzını açıp kapamaya başladı. Bu durumundan tedirgin olup onu veterinere götürdüm. Veteriner hasta olma ihtimalinin düşük olduğunu çünkü çok hareketli olduğunu (gerçektende akvaryumdan çıktıktan sonra inanılmaz hareketlendi), hasta olsa bizler gibi daha farklı davranacağını söyledi. Mamasını bir cımbız yardımıyla yedirdikten sonra her ihtimale karşın iki gün üst üste antibiyotik takviyesi yaptı ve durumda değişiklik olduğu takdirde geri gelmemizi söyleyerek bizi eve yolladı. Bİr kaç gün yemek yiyen, hareketlenen Hınhın sonrasında tekrar duruldu ve son 3 gündür hiç yemek yemiyordu, sürekli kıç tarafı taşlara değecek biçimde kenarda ve kendini sakınır şekilde bekliyordu. Bugün de yemek yemeyince akciğer enfeksiyonundan şüphelendiğim için ve bazı forumlarda alt kısmında renk değişmleri olabileceğini okuduğum için ters çevirip Hınhın'a baktım ve kuyruğunun şiş ve kısalmış olduğunu fark ettim. Hemen tekrardan veterinerin yolunu tuttuk ve veteriner Hayhay'ın ısırmış olabileceğini, onun dışında Hınhın'ın kabuk değişimi yaşadığını (bir süredir devam ediyordu) ve yememe durumunun bundan kaynaklanabileceğini belirtti.
    Şimdiye kadar Hayhay'ın sert tavırlarının farkındaydım ama hiç ısırdığını görmemiştim ancak bugün akşam Hınhın güneşlenirken Hayhay kuyruğa saldırdı. Şu anda ikisini ayırdım, Hayhay'ı başka bir akvaryumla beraber yarın bir arkadaşıma göndereceğim.
    Sİze asıl sormak istediğim sizce Hayhay Hınhın'ı hastalandığı için ısırıyor olabilir mi, çünkü yazıları okurken ilgili bir başlık gördüm. Hayhay'ı vermek istemiyorum ama iki farklı akvaryumu hem koyacak yerim, hem de idare etmeye takatim yok. Yakın bir arkadaşıma vereceğim için güvenilir bir yerde olacağını biliyorum ancak hastalıktan ötürü yapıyorsa ilerde Hınhın tamamen iyileşince ikisini tekrar bir araya getirmeyi çok isterim.
    Biliyorum net bir cevap veremezsiniz ama deneyimleriniz doğrultusunda fikir verebilirseniz sevinirim.
    Şimdiden teşekkürler..

    YanıtlaSil
  56. Öncelikle; o yavruyu sokaktan alıp sahiplenmeniz yapılanların en güzeli. Hınhın kuru yerde ağzını açtığında ses çıkarıyorsa (örneğin; hırıltı veya yeni doğmuş bir kedi yavrusunun sesine benzer hafif bir ses, odada herhangi bir yerde böyle bir ses işittiğinizde dışarıdan geldiğini sanabilirsiniz) bronşit veya yeni başlayan akciğer iltihaplanması diyebilirim. Bu durumda suyunu 31-33 dereceye yükseltin ve ısıtıcı lamba ile kuru yeri ısıtılmalı (çok yakın olmasın, kaplumbağayı yakarsınız). Akvaryumun üzerini de bilhassa geceleri bir kenarından hava girebilecek şekilde açıklık bırakarak cam ile kapatın, açıklık gündüzleri biraz fazla olabilir, örneğin; ısıtıcı lamba tutulan kuru alanın üzeri açık kalacak şekilde. Akvaryumun havasının kuru olmaması gerek, içindeki hava nemli olmalı. Cam ile tamamıyla kapatırsanız havasızlıktan boğulurlar.

    Hınhın hasta olduğundan Hayhay ona saldırıyor olabilir; fakat bu bloktaki video 28'i de dikkate alın ve başlığın altındaki yazıyı okuyun. Sayfaların tamamını görüntülemek için sol üstte "Sayfalar" başlığı altındaki "Ana Sayfa"yı tıklatın. Cinsiyet konusuna gelince; video 28 başlığını tıklattığınızda "web sayfasındaki "cinsiyetler" sayfası açılacaktır. O sayfadaki en alt 2 resme bakıp bir karşılaştırma yapın, sonra da ön tırnaklarının uzunluğu ile kuyruklarının kalınlığını ve uzunluğunu karşılaştırın.

    Gelelim tekrar video 28'e: Yavru erkek kaplumbağalar 6-7 aylık iken bu cinsellik hareketine başlarlar ve bu eylemi yapmak için akvaryumun ücra köşesine çekilir, ilkönce sizin yazdığınız gibi "sürekli kıç tarafı taşlara değecek biçimde kenarda ve kendini sakınır şekilde" durur. Yani Hınhın bir erkek olabilir. Bu esnada dişi kaplumbağa erkeğin kuyruk kısmını, penisini ısırıyor olabilir. Akvaryumun dibine elenmiş ve çok iyi yıkanmış 3-5 cm derinlikte NEHİR KUMU sermeniz halinde kuyruk kısmını (penisini) taşlara değil kuma sürtecektir. Böylelikle kuyruk kısmı kısmen kuma gömüleceğinden diğer kaplumbağa tarafından ısırılmasını bir mertebe önlemiş olursunuz. Fakat kum serdiğinizde “dip yemleri” vermeyin, uzun süre kumların içinde kalıp bozulur.

    Akvaryumun boyutunun küçük olması da yer kavgası yapmalarına neden olabilir.

    Yemek yememesi: Hastalıktan olabileceği gibi suyun sıcaklığı 26 derecenin altına indiğinde daha az yemeye başlarlar. Bence her ihtimale karşın suyun derecesini yükseltin ve akvaryumun üzerini yukarıda yazdığım şekilde örtün. Alttan soğuk almaması için akvaryumun altına ısı yalıtımını sağlayacak bir şey sermeniz, yerleştirmeniz (örneğin; 0,5-1,0 cm kalınlıkta steropor) yerinde olur. UV A/B lambası sayesinde iştahları da açılır. Suyunu temiz tutun, su değişimi yapıldığında soğuk suyu akvaryuma koymadan önce biraz ısıtıp ılık halde akvaryuma ilave edin.

    Bakamayacaklarını söyleyerek satın aldıkları akvaryumcuya aylar sonra geri getirilen hasta 2 yavru kaplumbağanın tedavisi için 10 gündür uğraşıyorum. 6-7, en fazla 12 aylıklar. Şu an çok şükür iyiler, su sıcaklarını kademe kademe 28 dereceye indiriyorum. Yavrulara çok kötü şartlar altında bakılmış, her iki gözleri çok fena iltihaplanmış, şişmiş, kapanmış ve halsiz durumdaydılar, hiçbir şey yiyemiyorlardı. Şimdi ha bre yiyeceğe saldırıyorlar. Pazar günü akvaryumcuya sağlıklı halde geri götüreceğim, umarım iyi birer sahip bulurlar. Tıpkı insanlar gibi onlar da hasta iken ilgi bekler, sadece ilaç ile tedavi yetmiyor. En önemlisi: Tedavileri yapıldığında sevgi gösterilmesi; onlara güç ve cesaret verir, iyileşme süreçlerini hızlandırır. Hasta olsun veya olmasın; vitamin ve kalsiyum ihtiyaçları sürekli karşılanmalı (bunun için web sitemdeki “Beslenme” sayfasına bakınız).

    Prenses, Prens ve yavrularından Hınhın ve Hayhay’a selamlar.

    YanıtlaSil
  57. Çok teşekkür ederim cevabınız için.
    Yem ve vitamin açısından iyi baktığımı düşünüyorum. 3 çeşit mamamız var, raffy p ve mineral değişimli veriyorum. Onun dışında karides (sanırım gammarus olarak da geçiyor) yediriyorum. Tavuk-balık gibi çiğ ya da haşlanmış besinler vermeye açıkcası korkuyorum, emin olamıyorum. Bİr de her konuda olduğu gibi bilen ve bilmeyen herkes bir şeyler önerdiği için hangisi doğru hangisi yanlış bilemiyorum. Blogunuzun Beslenme kısmından faydalanmaya devam edeceğim. Vitamin olarak reptivit deep fix kullanıyorum ama güvenilirliğinden açıkcası çok emin değilim. İnternetten araştırdım ama ne çok iyi ne de çok kötü bir yorum göremedim. Şimdilik kullanmaya devam ediyorum, siz ne önerirsiniz acaba?
    Bugün Hayhay'ı arkadaşıma götürdüm, orada akvaryumunu kurduk, tüm her şey eksiksiz tamamlandı ama gözüm tabiiki arkada kaldı.
    Yinede şimdilik tüm dikkatim Hınhın üzerinde.
    Ben genelde akvaryumum büyük olduğu için haftada bir toplu su değişimi yapıyorum. Tüm akvaryumu ve kuru alan altına yükselti için koyduğum beyaz çakıl taşlarını (bir lira büyüklüğünde), mango kökünü, filtreyi temizliyorum. (Her hafta diş fırçasıyla tüm yosunlarından arındırıyorum ama iki haftada bir sirke de kullanıyorum.) Sİzce Hınhın'ın hastalığı döneminde su değişimini sıklaştırmam gerekir mi?
    Ayrıca Hınhın ilk hastalandığında forumlardan bilgilendiğim kadarıyla su derecesini yükseltip dediğiniz gibi geceleri üzerini -güneşlenecekleri alanları açık kalacak kadar- örttüm ama veteriner su derecesinin 25 civarında kalmasını, aksi takdirde bakteri oluşumunun artabileceğini söyledi bana. Üzerini örtmemin de gereksiz olacağını belirtti. Ancak ağız açıp kapamak, hareketsizlik ve yememek dışında akciğer enfeksiyonuna dair hiçbir belirti yok. Yan yüzme ya da bahsettiğiniz gibi bir ses hiç çıkarmıyor. Gözleri de gayet sağlıklı.
    Şuanda tek problemimiz kuyrukta. Kuyruk ucu Hayhay sağolsun kısaldı ama sanırım dün akşamki son ısırık sayesinde küçük bir yarık oluştu Hınhın'ın kuyruğunda. (Bu küçük yarık cinsel organın çıkmasıyla ilgili olabilir mi acaba??) Son olarak size danışmak istediğim bir şey var. Tedavisini sizin yukarıda önerdiğiniz gibi mi yapmalıyım yoksa kuru alanda çok vakit geçiriyor ve sürekli güneşleniyor (özellikle akşamları), dün akşam solüsyonla dezenfekte ettikten sonra evdeki bephantene merhemden küçük bir miktar kuyruğuna sürdüm, 4-5 saat kuru alanda kalmaya devam etti. Suyla teması halinde bephantene merhem tehlikeli olabilir mi sizce? Bu şekilde devam etsem bir tehlike arz edebilir mi ne dersiniz?
    Tekrar teşekkür ediyorum Prenses, Prens ve yavrulara da şimdilik sadece Hınhın'ın selamlarını gönderebiliyorum : )

    YanıtlaSil
  58. Tekrar mrb.

    Vitaminler ve enfeksiyon kapmış kaplumbağanın suyu konusuna yukarıdaki 15 ve 18 haziran tarihli cevaplarımda kısmen değindim. Tatlı su balığı su kaplumbağalarına sürekli verilebilir, onlar için gerekli tüm vitamin ve besinleri içerir. Karantinaya aldığım, soğuk ve kirli suda bakılmasıyla enfeksiyon kapmış yavru kaplumbağalar için; ben, bakterilerin üremesine karşın her gün değiştirerek direkt musluktan aldığım suyun ısısını yüksek tutuyorum. Sizin durumunuzda su sıcaklığına gelince: Yapmanız gereken veteriner hekimin dedikleri, bu nedenle onun dediği gibi davranmalısınız elbette ki. Hastalıklar konusunda tek adresin “veteriner hekim” olduğuna her defasında değinmeye çalışıyorum.

    Sağlıklı kaplumbağalarda her hafta toplu su değişimi de bu kez faydalı bakterilerin üremesini engeller.

    “Kuyruk ucu kısaldı” denilmesinden koparılmış olduğunu anlıyorum. “Yarık” derken nasıl bir yarık bilmiyorum, şayet veteriner hekimin bunlardan henüz haberi yoksa ona bildirmeniz ve göstermeniz yerinde olur. Kuru alanda çok vakit geçirmesine gelince: Hiç müdahale etmeyin, o kendisini orada daha rahat hissediyor. Bazı kaplumbağalarda böylesi davranışlar görülür. Örneğin; Prenses’in yavrularından Şah bir zamanlar neredeyse 1 ay boyunca tüm günlerini kuru yerde geçiriyordu, akvaryumlarına yemlerini attığımda inip diğerleri ile birlikte yemini yiyor, yine kuru yere çıkıyordu.

    Yara kremi/merhemi sürüldükten hemen sonra kaplumbağa suya bırakılmamalı (yine 15 haziran tarihli yazıma bakınız), hiçbir faydası olmadığı gibi merhem suya bulaşır, hangi kaplumbağa merhem bulaşmış sudan içmek ister ki!.. Ayrıca; madem bir veteriner hekiminiz var, hangi merhem veya ilacı kullanmanız gerektiğini en iyisi ona danışın.

    YanıtlaSil
  59. Tekrar teşekkür ediyorum yardımlarınız için.

    YanıtlaSil
  60. BENİM 2 TANE SU KAPLUMBAĞAM VAR BİRİ ERKEK BİRİ DİŞİ DİŞİNİN BAĞASI 5 CM ERKEĞİN 7 CM ÇOK AZ VEDE DİŞİ 3 ERKEK 4 YAŞINDA YARDIM EDİN LÜTFENNN

    YanıtlaSil
  61. Benzeri bir soru bana 2 gün önce e-posta ile geldi, cevabım şöyle oldu:

    3 yaşlarındaki kaplumbağaların bağa uzunlukları 4 ve 6 cm ise, demek ki iyi gelişim gösterememişler. Benim yavrular 9-10 aylık iken 10 cm boya erişti, şu an 15 aylık yavrunun boyu 13,5-14 cm. İyi gelişim göstermeleri için ortamlarının uygun olması gerekiyor; yani bir o yana bir bu yana, bir aşağı bir yukarı rahatça yüzebilecekleri geniş ve derin suya, durup dinlenebilecekleri sığ yerlere, akvaryumun içinde çıkıp kurulanabilecekleri kuru alanlara ihtiyaçları var. Ayrıca filtre ve akvaryum ısıtıcısı şart, kış aylarında su ısısının yavrularda 26-28 derece arasında, yetişkinlerde en azından 24-25 derece olması gerek, ısı düştükçe yemezler. Nasıl ki sürekli daracık ve soğuk bir yerde barınan bir insan iyi gelişim gösteremez ve bu nedenle sıkça hastalanırsa, kaplumbağalarda da öyle.

    Kış aylarında kuru alan için ayrıca UV A/B lambası, ısıtıcı lamba yerleştirilmeli. Yaz aylarında rüzgar ve hava akımına maruz bırakılmadan direkt olarak güneşlendirilmeli(cam arkasında değil).

    Ayrıca bu sayfanın üstündeki 19 Haziran 2010 tarihli cevabımdaki madde halinde (1, 2, 3, 4 diye) sıraladıklarıma bakın.

    Kaplumbağaların hangi cins olduğunu yazmamışsınız, yukarıda yazdıklarım "kırmızı yanaklı su kaplumbağaları" için geçerli, onların anavatanı ABD'nin güneyi ve Meksika'nın kuzeyidir, yani sıcak bölgeler, bu nedenle barındıkları ortam sıcak olmalı. Afrika'da doğada serbestçe gezen bir fil bile Türkiye iklim şartlarında aynı şekilde yaşayamaz.

    YanıtlaSil
  62. Arkadaşlarım yaklaşık 2 ay önce doğum günü hediyesi olarak bana paşayı aldılar bu gün su kabını temizlerken birser farkettim
    Paşanın sol bacagının arkası sağ ayanın altı ve sağ elinde kırmızı yaraya benzer birşey gördüm
    kabuğuda yumuşamış ne yapacağımı bilemez haldeyim ağlamak üzereyim. arkadasımdan kabuk sertlertirici ve vitamın almasını istedim hala almadı ne yapabilirim yardımınıza ihtiyacım var bide suyunu çeşmeden koyuyorum arada içme suyu ile karıştırıyorum paşa tatlı su kaplumbagası sorun olur mu Paşa şuanda kabında yüzüyor iştahıda yerinde ne yapacagımı şaşırdım veterinere götürmelimiyim ?

    YanıtlaSil
  63. Kabuk sertleştiricisinin hiç bir faydası olmaz. Hastalıklar konusunda tek adres veteriner hekimdir. Hiç gecikmeden götürmeniz gerek. Hastalığının nedeni çok kötü şartlar altında bakılması, su kaplumbağası basit bir kapta yaşayamaz.

    YanıtlaSil
  64. Veterineri ardım metalin mavisi, anti mikrobik. anti bakteriyel ve kabuk sertleştirici ilaç tavsıye ettı bunları alıp kullanıcam olmazda veterinere götürücem

    YanıtlaSil
  65. Merhaba,
    5 gün önce 2 tane yavru kaplumbağa aldık, petshop bize plastik bir kap kabuk sertleştirici, kaplumbağa vitamini ve suyunu değiştirdiğimizde damlatmamız için de damla verdi mama olarakda minik karidesler verdi. Eve getirdiğimizden beri yem yemiyorlardı 2 gün önce internette gezinirken çiğ tavuktan hoşlandıklarını okudum ve minik birer parça verdim bayıla bayıla yediler. Fakat ertesi gün kaplumbağalardan birinin gözlerinin kapanmış olduğunu gördüm sanki biraz şişmiş ve kırmızı şeffaf bir kabarcık olmuş gibi iki gözündede karidesi hala yemiyorlar, ben de gene dayanamadım aç kalmasınlar diye tavuk parçası verdim sağlıklı olan cok daha hızlı bir şekilde yedi ama gözleri kapalı olan zorda olsa bulup yiyebildi. Huzursuzum tavuk yüzündenmi oldu? Yoksa başka bir sebepten mi gözleri böyle oldu? Yaşayabilecek mi? Neler yapmam lazım lütfen yardımcı olur musunuz?

    YanıtlaSil
  66. Nedeni tavuk eti değil, kötü şartlar altında yaşaması (plastik kapta, kirli ve soğuk suda bakılması vs.). Kaplumbağanın cinsi yazılmamış, tahminime göre kırmızı yanaklı olmalı. Bunun üzrine yukarıda yeterli bilgiler var. Ben de kötü şartlar altında yaşarsam hastalanırım, sadece tedavi yeterli değil, barınma şartlarının iyileştirilmesi gerekir.

    YanıtlaSil
  67. benim minik kaplumbağmın ayaklarında ve gözlerinde beyaz kabarcıklar var hasta mı sizce ne yapmaçıyım.

    YanıtlaSil
  68. Hastalıklar konusunda tek adresin veteriner hekim olduğunu yukarıda da yazdım. Kaldı ki bir veteriner hekim bile uzaktan herhangi bir teşhiste bulunmaz. Tavsiyem; kaplumbağayı en kısa sürede bir veteriner hekime götürmek.

    YanıtlaSil
  69. Turgay bey merhabalar
    4 yaşında 17 cm kabuk boyunda bir oğlum var.150 litre su olan kuru alanı olan bir akvaryumda bakıyorum.Isıtıcı dış filtre, dış filtreye yardımcı mini iç filtre kullanmaktayım.
    UV-B spor 8.0 kullanmaktayım aynı zamanda.
    Kabuk değişimi sırasında da sizden yardım istemiştim ve bilgileriniz sayesinde şu anda sorunsuz yeni bir kabuğu var.
    Bunda 2 ay kadar önce komşumuzun ölüm fanusunda ölüme terk ettiği hastalanmış bir yavruyu evlat edindim.Yavrucağın gözleri kapalı bir halde buldum.
    Hemen o gün gidip 50*30*50 boyutlarında bir akvaryum, 100W ısıtıcı ve küçük bir filtre aldım.
    Bir kaç veterinere götürmeme rağmen tatmin edici bir bilgiye ulaşamadım.
    Eczanelerden aldığım monodoks antibiyotik ve bir göz damlasıyla tedaviye başladım.
    2 hafta içinde gözlerini açtı ufaklık.Yaklaşık bir ay içinde de sağlığına kavuştu.
    Düzenli bir beslenme programı ve bakımla 2 ay içerisinde 3 cm e yakın büyüdü.Kabuk boyu 5 cm civarında şu anda.Keyfide yerinde.
    Ben büyük kaplumbağamla ikisini aynı ortama nasıl koymam gerektiğini bilmiyorum açıkçası.Oğlum senelerdir ilk defa bir kaplumbağa gördüğü için aslında çok mutlu oldu ilk koyduğumda ama sonra ufaklığı ısırmaya çalıştı hemen ayırdım bende.
    Şu anda tek tek ikisininde keyfi yerinde.
    Yaz için balkona şişme bir havuz aldım.İçine kuru alanını da hazırladım.Şimdi havaların iyice ısınmasını bekliyorum.
    Ben ufaklıkla oğlumu bu havuzda bir araya getirmek istiyorum.Güneşten bol bol faydalanmaları için.
    Ama birbirlerine zarar vermelerinden korkuyorum.Alıştırma aşamasında sizin tecrübelerinizden yararlanmak isterim.
    İyi günler.

    YanıtlaSil
  70. Pardon 7 yaşında olacak

    YanıtlaSil
  71. Bence her ikisini ayrı tutmakta fayda var, kaldı ki aralarında bayağı boy farkı var. Ben Prenses ile Prens'i yaklaşık 10 aydır (geçen haziran ayından beri) ayrı tutuyorum. Bir ara Prenses onu kötü ısırmıştı. Ondan sonra Prens saldırganlaşmaya başladı, ısırgan otu gibi oldu... Prens yavruları da ısırmaya başladığından onu yavrulardan da ayrı tutuyorum. Ancak yavrulardan bazılarını arada bir Prenses'in yanına bırakıyorum, yavrular ona çok yılışıyor (sürekli oynaşmak istiyorlar, Prenses'in peşini bırakmıyorlar) ve Prenses bazen bundan huylanıyor. Ayrılığın ilk 3 ayı Prens’e çok zor geldi, üzüntüsünden 3 ay boyunca pek bir şey yemedi, her defasında Prenses’e gitmek istiyordu. Balkonunuz müsait ise web sayfasındaki “prenses sayfa 2” deki resimlere bakın. İstedikleri zaman girip çıkabilecekleri suları olmasında fayda var, ayrıca gölgelik yerler de olmalı. Kaplumbağalar su haricinde genelde ısırmazlar. Bir müddet balkonda susuz ortamda birlikte tutunuz, küçük büyüğe sokulup veya sırtına çıkıp güneşlenecektir, bu arada yavru kaplumbağaya dikkat edilmeli, büyük kuşlar zarar verebilir. Büyüğü balkondaki suda kaldığında küçüğü akvaryuma koyunuz. Bir müddet sonra, saatler sonra büyüğü yanına koyup gözlemleyiniz. Yani önce küçüğü, sonra büyüğünü akvaryuma koyunuz; tersini yapmayınız, yani büyük akvaryumda iken küçüğünü yanına koymayınız.
    Ayrıca Facebook sayfasındaki videoların(linki buradaki ana sayfanın en altında, “Facebook’daki diğer videolar”) altındaki yazılanları okumanızda fayda var.

    YanıtlaSil
  72. İlginiz ve önerileriniz için teşekkür ederim.Dediklerinizi yapacağım :)
    Gözlemlerimi sizinle yeniden paylaşacağım.

    YanıtlaSil
  73. Merhabalar benimde bir kirmizi yanakli 3 yasinda bir kaplumbagam var ,önceden elimize alip disari cikardigimizda korkup kendini güvende hissetmeden kabugundan cikmazken ,simdi gerektiginde tirmalamaya veya agzini acip isirmaya calisiyor ,acaba bu kaplumbaga türü isirirmi isirirsa zarar verirmi,bu konuda yardimci olursaniz sevinirim simdiden tesekkürler ..

    YanıtlaSil
  74. Kaplumbağanızın nasıl bir ortamda yaşadığını bir tek siz biliyorsunuz (siz bahsetmedikçe benim bilmeme imkan yok). Bence ilkönce ona gerektiği gibi, iyi bir barınma/yaşam ortamı hazırlayın. Kabuğuna çekilmesi gibi tırmalaması ve ısırmaya çalışması da kendini güvende hissetmediği için korktuğu anlamını taşıyor. Web sitemdeki "kaplumbağa tavırları" sayfasını iyi okuyun (satır satır ve anlayarak), aradığınız cevapları orada bulabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  75. kaplumbagamiz 400 litrelik bir akwaryumda yasiyor bir tarafi taslik yani istediginde lambanin altinda günesleniyor :-) TAVSIYELERINIZ icin tesekkür ederim .

    YanıtlaSil
  76. Benim kırmızı yanaklı kaplumbağamın kuyruğu koptu muhtelemen büyük dişi kırmızı yanaklı kaplumbağa ısırdı geri çıkarmı ayırmalımıyım ayrdımmı yem yemiyo uzarmı lütfen yardım

    YanıtlaSil
  77. Yarayı hemen dezenfekte edip kaplumbağayı gecikmeden bir veteriner hekime götürmenizi önerebilirim ancak. Kaplumbağaları ayrı tutunuz, büyük küçüğü yine ısıracaktır ve her zaman ısırabilir.

    YanıtlaSil
  78. Ve eskisi gibi olurumu dezenfekte edemedim geç anladım ne tapcağımıda bilmiyorum

    YanıtlaSil
  79. geç kaldım 1 hafta olmuştur kopalı

    YanıtlaSil
  80. Kuyruğunun tekrar çıkıp çıkamayacağını, eskisi gibi olup olmayacağını bilemem, hastalıklar ve yaralanmalar veteriner hekimlik konusu. Enfeksiyon kapmaması için suyunu sürekli temiz tutun, yara halen açıksa dezenfekte edin (örneğin; Biokadin ile), yaralı yeri arada bir musluk suyuna tutun, tuzlu suya daldırın, veteriner hekim yaralanma durumuna göre müdahale edecektir veya önerilerde bulunacaktır. Ayrı kaldıklarında yem yemiyorlarsa yemlerini refakatiniz altında birlikte verin ve sonra tekrar ayrı tutun her ikisini. Kaldıki ben Prenses ve Prens'in yavrularını onlardan ayrı tutuyorum, yavruları sırasıyla arada bir refakatim altında bir müddet annelerinin yanına bırakıyor, sonra kendi akvaryumlarına götürüyorum. Prenses ve Prens'de birbirlerini ısırdıklarından onları da neredeyse 1 yıldır ayrı tutuyorum.

    YanıtlaSil
  81. Bi tane pethop bunları türkler doramadı diyo böle bir şeyle karılaşmadım diyo kuyrukta kuyrukta bitan pet shopta 2 ay sonra kuyruğu çıkar diyor????

    YanıtlaSil
  82. karşılaşmadım diyen kuyrukla ilgili kuyruk kopmasıyla karşılaşmamış

    YanıtlaSil
  83. Bu kuyruğun çıkıp çıkmasmını nerden öğrene bilirm veteriner hariç masraflı olduğu için kuyruğunun çıkıp eski haline dönüp dönemediğini

    YanıtlaSil
  84. Veteriner hekim olmadığım için bu konuda yardımcı olamam, bir veteriner hekimin görmesi gerek, kuyruğun nereden koptuğu, kuyrukta iltihaplanmanın, kurumanın başlayıp başlamadığı vs... Veteriner hekimin bunları görmesi, incelemesi gerek. Kaplumbağalar birbirlerini uzuvlarından ısırır; yani boyun, ayaklar, kuyruk ve hatta penislerinden. Ne yazık ki bu konuda verebileceğim başka bir cevap yotur.

    YanıtlaSil
  85. biliyosanız lütfen söleyin eğer sorulardan bıktıysanızda söleyin:))))

    YanıtlaSil
  86. Profl resmime resmini koydum yardım tahmiin olarakta olsa birde bitane daha küçük war büyük onuda ısırırmı

    YanıtlaSil
  87. Resme baktım, resimden pek birşey anlaşılmıyor. Ancak kaplumbağa çok küçükmüş, bana yaş ve boylarından hiç bahsedilmedi. Bu kadar küçük bir yavru büyüklerin, yetişkin kaplumbağaların yanına BIRAKILMAMALI!!! Nerede oturduğunuzu da bilmiyorum. Yavruyu İstanbul Zeytinburnu Veteriner Kliniğine götürebilirsiniz, şayet yakınında oturuyorsanız, fazla para almıyorlar, muayene ücretini telefonla öğrenebilirsiniz. Kuyrukta kuruma başladıysa cerrahi müdahale gerekebilir. Daha önce yazdığım gibi; kuyruğu tekrar uzar mı uzamaz mı bilemem. Ayrıca kloakadan ne kadar uzaklıktan koptuğu da bilinmiyor. Veteriner hekimin bizzat görmesi lazım.

    YanıtlaSil
  88. muzeferle üllüm var kırmızı yanak su kaplumbağası küçük daha yaşlarını merak ediyorum bide et ve yumurtadan başka birşey yemiyorlar şimdilikte fanusta imkanım olunca akvaryum alıcmmm cevap yazarsaız sevinirim neden başka birşey yemyor

    YanıtlaSil
  89. güllü ve muzeffer

    YanıtlaSil
  90. bide kaplumbağalarda bi bakteri olduğunu okudum zarar veriyormuş acaba sorun olur mu yemleride ayrı kapta veriyorum....hergün sularını yumurtalı beklemiş sudan değiştiriyorum..(kabuklarıyla beklemiş)fanusta bir şey olur mu (muzaffer ve güllüye)

    YanıtlaSil
  91. Merhaba Adsız arkadaş,

    Benim kırmızı yanaklılar yiyecek konusunda bayağı seçici, yiyeceklerine yönelik web sitemde ayrıntılı bilgiler var. Yumurta yemeleri kalsiyum açısından (kemik ve bağa gelişimi) uygun. Yanlız yumurta sarısını vermeyin ve yumurtalar en az 10 dakika haşlanmış olmalı. Sürekli et yemeleri zararlı olabilir, bilhassa küçüklere fazla vermeyin, et yerine (ne eti olduğu yazılmamış) alabalık harika bir yiyecek. Kurutulmuş karides de verebilirsiniz.
    Bakteri konusuna gelince: Anladığım kadarıyla "salmonella"dan bahsediyorsunuz. Bu bakteri türü belirli miktarda insanlarda da var. Herşeyin fazlası zarar. Önemli olan kaplumbağaların temiz ortamda barındırılması, FANUS onlara temiz ortam sunmaz. Tam donanımlı akvaryuma geçin. Ben kaplumbağalarımı elime almadan önce ellerimi yıkarım (parfümlü, kremli, kirli vs. eller onlara zarar verebilir). Yerlerine bıraktıktan sonra yine ellerimi yıkarım. Prenses ve Prens de halen suda haşlanmış yumurta ve tavuk bonfileden başka bir şey yemiyor ve illaki elimden yiyecekler. Ben sigara içtiğimden nikotin kokusu elime siniyor, nikotin kokusunu aldıklarında, ağızlarını açıp kafalarını sallıyorlar ve yemiyorlar. Bu nedenle el ile yedirdirmeden önce ellerimi yıkıyorum. Beslenme konusunda web sitemin "Prenses sayfa 6, Beslenme" sayfasını iyi okuyun. Ayrıca sayfa 3 "Kaplumbağa tavırları" sayfasını. Artık yaz geldi, hava akımı ve rüzgar olmayan bir ortamda onları güneşlendirin.

    Prenses, Prens ve yavrularından Güllü ve Muzaffer'e bol bol selamlar.

    YanıtlaSil
  92. çooook teşekkür ederim şimdilik fanusta yaşamak zorundalar öğrenciyim bu yüzden biraz zaman....evet o bakteriden bahsediyorum inşallah zarar vermez...onları çok seviyorum artık onları kandırp başka şeyler yediriyorum...et sanıp yiyorlar:) size çoook teşekkür ederim eğer sorum olursa tekrar yazarım artık alıştılar elime bakıyorlar....güllü ve muzefferde yakışıklı prens ve prensese selam söylüyor...inşallah hırçınlaşmazlar...ekmek versem :/

    YanıtlaSil
  93. onlar bize muhtaç sesleri yok onlara iyi bakmak istiyoum eziyet etmeye gerek yok muzefferle güllüyü çok seviyorum ve sularunını hergün değiştiriyorum ONLAR BİZE MUHTAÇ....

    YanıtlaSil
  94. kıyma veriyorum çok seviyorlar....bide güllü ve muzefferin yaşını çook merak ediyorum

    YanıtlaSil
  95. muzaffr elimi ısırmaya çalıştı...:/ve tuvaletini ağzına aldı bağırdım korktu ve çıkardı sanırım karpuz sandı :/

    YanıtlaSil
  96. Benim kaplumbağam akciğer enfeksiyonu geçirdiği ne yapmalıyım sebebi ne kuyruğu kopmuşut bi ilgisi varmı

    YanıtlaSil
  97. Merhaba Atakan,
    Kuyruğunun kopması ile akciğer enfeksiyonunun bir alakası yok. Soğuk ortamda barındırılan ve hava akımına maruz kalan bir kaplumbağa akciğer enfeksiyonuna yakalanır. Hastalıklar konusunda tek adres veteriner hekimdir.

    YanıtlaSil
  98. kaplumbağa mı evde gezdirsem sorun olr mu çünkü dışarı çıkmak istiyor

    YanıtlaSil
  99. Kaplumbağanın yaşı, boyu (bağa uzunluğu) ve nerede, hangi ortamda yaşadığına dair hiç bir fikrim yok. Bu nedenle ne yazarsam yanlış olabilir. Ayrıca web sitemde "kaplumbağa tavırları" sayfasında böylesi konuya değindim, o sayfayı okuyun, orada yazılı.

    YanıtlaSil
  100. tesekkür ederim yaşımı bilmiyorum daha kçük bunun bi sebebi olmalı güllüyü tutamıyorum

    YanıtlaSil
  101. "kaplumbağa mı evde gezdirsem sorun olr mu çünkü dışarı çıkmak istiyor" bunu yazan kimse ile, bir üstteki mesajın sahibi aynı mı? İsim veremiyorsanız, lütfen en azından yazınızın en başında bir "rumuz" belirtiniz ki kimden geldiğini, hangi konu olduğunu anlayayım.

    YanıtlaSil
  102. evet benim aynı kişi...muzafferle güllünün sahibi adım gülayy

    YanıtlaSil
  103. Gülay'a cevap,
    Yukarıda yazdığım gibi, "kaplumbağa tavırları" sayfasında hepsi yazıyor. Aynısını burada tekrarlamak hem zaman kaybı hem de yersiz. Fanusta bakılan kaplumbağa çırpınır; çünkü yüzebileceği yeterli alan yok, çırpınır ("kaplumbağa tavırları" sayfasına bakın!!!). Küçük kaplumbağaların gezdirilmesi iyi de olabilir, kötü de olabilir ("kaplumbağa tavırları" sayfasına bakın!!!). Nedenleri orada yazılı. Orada yazılanların tümünü tekrardan buraya kopyalamak yersiz.

    YanıtlaSil
  104. merhaba ben gülay muzafferin kabuğu 4cm güllünün4.5 cm mezroyla ölçtüm normal mi yoksa kötümü kötüyse ne yapmalıyım şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  105. Şayet Muzaffer ve Güllü 3-4 aylık ise normal, daha fazla ise normal değil. Bir an önce genişçe ve tam donanımlı akvaryum ortamına geçilmesi gerek. Yoksa gelişim göstermezler, hastalanırlar. Fanustan çıkmak istemesinin, içinde çırpınmasının nedeni de o; yani yeri dar, yüzemiyor, rahat edemiyor.

    YanıtlaSil
  106. bn gülay kaç aylık olduğunu bilmiyoum....akvaryum alamıyorum şimdi çook üzülüyorum...:(ölmesinler...:( yaşını aylık olduğunu nasıl anlayabilirim...bn alalı 1 ay oldu.....:(

    YanıtlaSil
  107. Aldığın yere sorman lazım. Yaşı, kaç aylık olduğu başka türlü öğrenilmez.

    YanıtlaSil
  108. ben gülay teşekkür ederim şimdi onlara vitamin aldım zararı olmaz demi...bide meyve yeşillik yemiyorlar...sürekli aynı şeyleri yeseler sorun olur mu......şimdiden çooooook teşekkür

    YanıtlaSil
  109. Acil cevap alırsam çok sevinirim .
    Kaplumbağalarımdan birini sabah ölü buldum.
    Hiçbişeyi yoktu bir anda ölmüş.Sonra farkettim ki kuyruğu kopmus.Sonra diğer kaplumbağamın kuyruğu hareketsizleşti ve kahverengimsi bir renk aldı fakat tamamı değil uç kısmı ve 2-3 gün sonra kuyruğu koptu.Suan yasıyor fakat her an olebilir.Ve ucuncu kaplumbağamada aynı sey oldu neden lütfen yardım edin acil!!!

    YanıtlaSil
  110. Ya birbirlerinin kuyruklarını ısırıyorlar veya kuyrukları bir yerlere sıkışıyor olabilir (taş aralarına, herhangi bir pervaneye, filtre su çıkışına vs. gibi). Ayrıntılı bilgi verilmediğinden ne yazık ki daha fazla yardımcı olamayacağım.

    YanıtlaSil
  111. Tekrar merb. Gülay,

    Vitamin kullanım talimatındaki dozu kadar kullanılırsa faydası var, çoğu zarar. Benim kırmızı yanaklılar da meyveyi sevmiyorlar, küçükken marul yerlerdi, şimdi yemiyorlar. Aynı şeyleri yediklerinde vitamin ve kalsiyum ihtiyaçları ayrıca karşılanmalı.

    YanıtlaSil
  112. Ama kuyruğu herhangi bir hastalık yüzünden değil bir yere sıkıştığı için ya da ısırıldığı için koptu değil mi ??

    YanıtlaSil
  113. Kuyrukları herhangi bir hastalık yüzünden kopmaz. Böyle bir şey ne duydum, ne şahit oldum ne de herhangi bir yerde okudum.

    YanıtlaSil
  114. Merhaba,
    İki adet yavru kırmızı yanaklı su kaplumbası almaya gideceğim bugün yavrularda cinsiyet seçimi çok zor olduğundan dolayı bunu nasıl yapacağımı bilemyirum ressimli olarak anlatmıssınız ama yavruların altındaki bogumlara bakarakmı yapmamız lazım.Yada almış olduğum kaplumbağaların ressimlerini ekleyip burada siz bakıp bunu anlayabilirmisiniz.
    Bu arada aileniz gerçekten çok güzel

    YanıtlaSil
  115. Merhaba Murat Bey,
    Cisiyet konusunda, web sitemde yazdıklarıma ve yerleştirdiğim resimlere ekleyecek başka birşey bulamıyorum. Resimlere iyi bakın, farkı anlayacaksınız. Bu fark 1-2 aylık kaplumbağalarda daha zor anlaşılır.

    YanıtlaSil
  116. Turgay Bey Merhaba,
    İki adet su kaplumbağası aldım erkek vede dişi adları dişi olan çakıl,erkek olanda bambam taş devrinden gelme ve bu isimler onlara çok yakıştı birde size e posta yoluyla ulaşabilmem mümkün olurmu

    YanıtlaSil
  117. Web sitemin "İrtibat" sayfasında e-posta gönderebileceğiniz 2 seçenek var. Veya bu sayfada solda "üyeler" tıklatıp "ileti gönder" seçeneği de mevcut.

    YanıtlaSil
  118. merhaba ben gülay:) muzaffer ve güllü yaşıyor ama kilo aldılar....bana bütyümüyor gibi geldi..akvaryuma koymuştum hareketsizleştiler yemek yemediler falan bnde fanusa koydum tekrar ne versem yiyolar...neden olabilirki sanırım küçüklerr..hala

    YanıtlaSil
  119. Merhaba Gülay,
    Akvaryuma alışana dek gündüzleri arada bir fanusa bırak, yemlerini (sabah ve akşam vaktine doğru) şimdilik fanusta vermeye devam et. Akvaryumda üzerine rahatça çıkabilecekleri kuru alanları da olması gerek.

    YanıtlaSil
  120. ben gülay çok teşekkr ederm size muzaffer ve güüllü tuvaletlrini yapmıolar sanırım iki gndr dkkat ediorum hiç dışkı yok neden acaba:S

    YanıtlaSil
  121. Merhaba Gülay,
    Şayet yemezlerse dışkıları da olmaz. Akvaryum ortamında faydalı bakteri üreten filtre olduğunda faydalı bakteriler dışkılarını yer, böylelikle faydalı bakteriler akvaryum suyunun temiz kalmasına yardımcı oluyorlar. Diğer bir ihtimal: Yemek yiyorlar ve faydalı bakteriler üreten filtre yoksa ishal olmuşlardır diyebileceğim; bu durumda onlara 48 saat yemek verme, düzelir.

    YanıtlaSil
  122. bn gülay teşekkr ederm..ana fonustalar karidesten başka bişy yemiolar akvaryuma koydum ama tam donanmlı değil yemke vermynce düzelr inşllh..blgilrnz için teşkkr ederm

    YanıtlaSil
  123. sizden yardım istiyorum büyük plastik kap aldım ısıtıcı almak istiyorum ama bi problem olur mu merak adiyorum acil cevap bekliyorum..ben gülay

    YanıtlaSil
  124. ben gülay plastik kap dediysem küçük petshoplarda satılanlar değil büyüklerinden aldım bu kaplara ısıtıcı takabilirmiyim...bide sular o kadar kireçliki muzaffer ve güllünn üstü kereç oluyo tamizledm ama zararı olur mu nsl egellerim şmdidn tşk edrm

    YanıtlaSil
  125. Merhaba Gülay,

    Kireç konusunda şu linkte yazdığım yazıyı okumanda fayda var:
    http://www.turtleturk.com/phpBB3/viewtopic.php?f=62&t=4319

    Pastik kaba ısıtıcıyı ve filtreyi vantuzları ile tutturabilirsin. Isıtıcının dibi plastik ile temas etmesin, boşluk olsun veya altına yassı bir taş levhası koy. Plastik ise gıdalar için uygun olan plastik olmalı. Ağır metaller içeren plastik olmamalı, zararlıdır ("ağır metaller içeren plastik" yazarak internette araştırma yapabilirsin). Bende akvaryumlar haricinde evde gezindikleri zaman içine rahatlıkla girip çıkabilecekleri Bauhaus'dan aldığım 2 şeffaf plastik (gıda boxları) var, içinde ısıtıcı ve filtreleri de var.

    YanıtlaSil
  126. teşekkür ederim çok sağolun size fotolarını vs kaldıkları yeri göstermek isterim ama nasıl olur bilmiyorum size çok teşşkür ederim...sularını dinlendiriyorum yada ısıtıp soğutuyorum öyle koyuyorum....ısıtıcısınıda aldım çok teşkkür ederim iyi günler.....ben gülay

    YanıtlaSil
  127. Meraba Acilen Yardım edin kaplumbağam yem yemiyor kafasını sudan cıkarıp ağızını açıp kapıyor ve elimi gznn önnden geciriyorum tepki vermiyor kaplumbağamın gözleri hafif şiş gözü acık kahverengi büyük kaplumbağamın yanına koyunca elleri le birbirlerine bişiler yapıyolar cok fazla uyuyo oysaki akvaryumda her şey var ısıtıcılar, su motoru ws... we su derecesi normal lütfen yanıttt :((((

    YanıtlaSil
  128. Gülay'a
    Suyun dinlendirilmesi sadece klorunun uçması için, 1-2 gün dinlendirmek yeterli (İstanbul şebeke suyu). Kireç ne suyun dinlendirilmesi ne de ısıtılmakla gider. Isıtıp tekrar soğutmanın hiç bir faydası yok, sadece boşuna elektrik harcamış olursun. Yanlız sularını değiştirirken buz gibi soğuk suyu koyma,ılık su koy, ısıtıcının soğuk suyu ılık hale getirmesi bayağı sürer.

    YanıtlaSil
  129. Adsıza,
    Ellerini hareket ettirmeleri konusunda web sitemde "kaplumbağa tavırları" sayfasına bak. Göz şişliği veteriner hekimlik konusu. Gözlerinin şişmesinin bir değil bir çok nedenleri var. Kaplumbağa korktuğunda da ağzını açıp kapatır, hasta olduğunda veya aşırı sıcak suya konulduğunda da. Ayrıca ısırılmış da olabilir. İki kaplumbağanın arasındaki boy farkı fazla ise ayrı tutulmalı.

    YanıtlaSil
  130. ewt başıma geldi suları soğuktu ılıtıp koymamıştım hasta olurlar soğuyunca diye....toros ısıtıcı adı suyun içine koydum bozuk sanmıştım sonra anladım :)....yemek yemiyorlar dün yumurta haşladım onu yediler bgün yeşillik olsun diye yonca buldum..yemediler tuvalettleri yok ama hareketliler...kirç konsunda elmden bşka bşy glmio.bn gly

    YanıtlaSil
  131. ben gülay bu aldığım ısıtıcının vantusları falan yok suyun içinde duruyo ucundanda kırmızı ışık çıkıyo....neden yemek yemezler acaba çok mu toklar yada hastamı oldular...gly yazmıştm oda bnm gülay

    YanıtlaSil
  132. kaplumbağamın 1 gözü beyaz arada sırada açıyor gözünü ama genelde kapalı genta göz damlasını damlatırken ayrı bi akvaryumamı almam gerekir yoksa aynı akvaryumda olurmu bde suyuna ne kadr dmltmam grekir

    YanıtlaSil
  133. Genta göz damlasını şayet veteriner hekim verdiyse nasıl kullanılacağını, akvaryum suyuna katılıp katılmayacağı, katılacaks ne kadar katılacağını da söylemiş olmalı veya prospektüsünde yazar, bu konuda birşey öneremem. Sadece göze damlatılacaksa tabii ki ilaç emilip etkisini gösterene kadar kaplumbağa birkaç saat kuru ve sıcak yerde (örneğin; ısıtıcı lamba altında) bulunmalı.

    YanıtlaSil
  134. kaplumbağam yem yemiyor bn muzafferle güllünün sahibi gülay yardım edin yeme bakıyorlar geri kaçıyorlar ısıtıcısı var kıyma verince yiyorlar neden yardım edin

    YanıtlaSil
  135. Prense ve Prens18 Kasım 2011 10:34

    Merhaba Gülay Hanım,

    Kusura bakma cevaplamayı unutmuşum. Su ısısı 25 derecenin altına düştüğünde yemezler. Gözlerde şişlik, kızarıklık, iltihaplanma ve/veya suda yan yüzme gibi belirtiler var mı? Sadece kıyma yiyorlarsa bırak yesinler, kıymanın üzerine mürekkep balığı kemiğini toz haline getirip kıymanın üzerine serperek verdiğinde kalsiyum ihtiyaçlarını karşılamış olursun. Suyun ısısını yükselt, en az 28 derece yap, yemeye başladıklarında tekrar 26 dereceye indirirsin, daha aşağı düşmesin. Akşamları üzerlerini bir cam veya kabın kapağı ile ört, içeriye hava girecek kadar biraz açıklık kalsın, gündüzleri ise yarısına kadar cam ile ört, üzerlerini tamamen kapatırsan havasız kalır ve boğulurlar. Bir an önce akvaryum ortamına geçmende fayda var.

    YanıtlaSil
  136. ben gülay önmli değil :):)ısıtıcısı var...dedğininz belirtilerin hiç biri yok....kaç gndr yemek yemediler bgn bir şel vardiler kabuğu için....bide kurt vrmış kurutulmuş gerçek kurt ondan aldım yerler diye ama yemediler gene :( çok üzülüyorum...kapağını örticem size çok teşekkr ederim allah razı olsun...

    YanıtlaSil
  137. ben gülay mürekkep balığı dedğiniz kuşların gagasını dıkladıkları şey mi....bunu yapıcam teşekkür ederim iyi yakşamlar

    YanıtlaSil
  138. ben gülay internette devit3 kullanmam gerektiğini ve aldığım jeli kullanmam gerektiği yazıyo ne yapabilirim zararı olur mu
    yardım edin

    YanıtlaSil
  139. ben gülay kaplumbağalarım arada ayaklarını içine çekiyo...ve yan yan gitti sizin deddiğininz gibi bgn biraz hareketlendiler ve az bi balık yediler....kabuğuna sürdüğüm jel fayda etmiş olabilir mi....

    YanıtlaSil
  140. ben gülay kaplumbağam güllünün olduğu yerde beyaz leke var kabın kenarında...geneldede taşa yakın yerde duruyo....bugün balık yediler:S yardım edin açlıktan ölürler mi
    .

    YanıtlaSil
  141. cevp bekliyorum ben gülay yardım edin:S

    YanıtlaSil
  142. benim birtane disi kaplumbagam var ama suyunu yükseltigimde 5,6 santim bile yukari cikmadi yani yüzemiyor galiba bana yardim edermisiniz lütfen

    YanıtlaSil
  143. ben ramazan lütfen cevap yazin

    YanıtlaSil
  144. merhaba ben alev benim 1 adet disi kaplumbagam var ama suyunu yükseltigimde yüzmedi isiticisi,filtresi yok simdiki su seviyeside 4,5 cm kafasini cikarip nefes aliyor neden yüzmüyor yardim edermisin TURGAYYYYYYYYY BEYYYYYYYY ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;) ;)

    YanıtlaSil
  145. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  146. kaplumpagamin yanina balik koydum ve hicbir sey olmadi yaninda kalsa olurmu? ciftlesiyorlar mi yoksa disi kaplumbaga yumurtayi disari mi birakir. cünkü bir petshop tan aldim ve bir kac gün sonra yumurtladida onlardan kaplumbaga cikarmiydi ben ramazan

    YanıtlaSil
  147. Mrb. Ramazan Bey,
    Kaplumbağalarda iç döllenme olur, yani çiftleşirler; fakat bu, yumurtlaması için illaki çiftleşmesi gerekiyor anlamına gelmiyor, çiftleşmeden de yumurtlar, ama yumurtalar döllenmemiş olur. Kırmızı yanaklı su kaplumbağasının yumurtlaması hakkında web sitemde ayrıntılı bilgiler var. Balık ile su kaplumbağasının birlikte aynı akvaryumda yaşaması zor; zira su kaplumbağalarının ana yemleri balıklardır. Kaplumbağa alındıktan bir kaç gün içinde yumurtladıysa yetişkin (büyük) bir kaplumbağa olmalı.

    YanıtlaSil
  148. ben petshop sahibine sordum 100 vatlik isiticiyla 25 vatlik isiticida 20 lira dedi ne yapabilirim

    YanıtlaSil
  149. O küçük kaba 100 vatlık ısıtıcı hem fazla hem de uzun gelir. Isıtıcı, kablonun girdiği yerdeki kafa kısmına kadar suya daldırılmalı. O kaba ve su seviyesine ancak 25 vatlık ısıtıcı (kısa boy olanlarından) yerleştirilebilir.

    YanıtlaSil
  150. kaplumbaga cıftlestıkten kac ay sonra yumurtlar? yumurtalarin bulundugu toprak isisini nasil ayarlayabilirim? yüksekligi 30 cm kadar var

    YanıtlaSil
  151. Yumurtlama ve kuluçka üzerine web sitemde oldukça kapsamlı bilgiler mevcut. En üstteki resmin başlığını tıklayın ("güzeller güzeli prenses" yazısının üzerini tıklayın.

    YanıtlaSil
  152. toprak isisini nasil ayarlayabilirim bir de yilda kac defa ciftlesip yumurtlayabilir

    YanıtlaSil
  153. Toprağın ısısını hava ayarlıyor, siz değil.
    http://www.turgaybora.org/prenses_dosyalar/sayfa2.htm
    Yukarıda da yazdığım gibi, bu linkte ayrıca çiftleşme ve yumurtlamaları TARİHLERİ İLE BİRLİKTE gayet net ve açıkça yazılmış. Hepsini burada tekrarlamak anlamsız. O sayfayı ve ayrıca "Prenses sayfa 1, Sayfa 4 ile sayfa 9" u okuyun. Nereye ve ne zaman yumurtladığı vs. hepsi yazılı.

    YanıtlaSil
  154. sız ordan kapyalayıp bana cevap olarak yazsanız ben bulamıyorum kafam karıstı

    YanıtlaSil
  155. Yumurtlayacağı toprağın ısısını hava şartları, yani mevsimler (sonbahar-kış-ilkbahar-yaz) ayarlıyor, siz değil. Eğer kış aylarında toprağın ısısını yaz ayı gibi kendiniz ayarlayabilirseniz ona diyebileceğim bir şey yok; şahsen benim bunu yapabilecek gücüm olmadığı gibi önerebileceğim bir şey de yok, başkalarının da bunu becerebileceğini sanmıyorum. Hem bu toprak ısısının ayarlanması nereden çıktı bilemiyorum!!! Nerede ve hangi mevsimlerde yumurtlayacağı verdiğim linkte (web sayfamda) açıkça yazıyor (yaz ayı mı yoksa kış ayı mı, tarihlere bakın). Oradaki tarihler bulunduğum yerdeki (İstanbul) hava şartlarına göredir ve bu bilhassa belirtilmiştir, kuzey yarı kürenin ucundaki Alaska, Sibirya veya güney yarı küredeki Güney Afrika, Avustralya hava şartlarına göre değil. Web sayfasındaki yazılanların aynısını buraya kopyalarsam bile yine aynı yazılar çıkacak, dolayısıyla yine anlayamayacaksınız, ayrıca o kadar uzun yazıları buraya kopyalamak hem yersiz hem de imkansız. Web sitesinde yazılanları ezbere değil, lütfen anlayarak okuyun.

    YanıtlaSil
  156. ben ramazan disi kaplumbgamin yanina erkek kaplumbaga aldim altinada deniz kumu atmayi düsünüyarum olurmu bir de ciftlestikten kac ay ya da kac gün sonra yumurtlar ve yumurtalar toprakta olmasi gerekiyor dimi yumurtalar suda kalirsa sorun olurmu

    YanıtlaSil
  157. isitici alacagim su motoruda lazimmi ve kaplumbagalar kesin yüzermi?ben ramazan

    YanıtlaSil
  158. Mrb. Ramazan, tatlı su akvaryumuna deniz kumu olmaz, ancak çok iyi yıkanmış nehir kumu konulur, deniz kumu tuzlu su akvaryumlarına konulabilir. Yumurtlama konusunda web sitemdeki "yumurtlama üzerine" sayfasına bakın. Yumurtlama zamanları ve dönemi orada tarihleri ile yazıyor, tarihleri takip edin. Yumurtalar suya bırakılmaz, aynı sitedem "kuluçka, kuluçkalık" sayfasına bakın.
    Isıtıcı şart, su motoru derken? Şayet filtreyi kastediyorsan o da şart.

    YanıtlaSil
  159. erkek kaplumbaga akvaryumdan cıkmak ıstıyor disiye pek yaklasmiyor .

    YanıtlaSil
  160. kaplumbagam bugün ciftlesti ne zaman yumurtlar

    YanıtlaSil
  161. İstanbul hava şartlarında ilkbaharda yumurtlar. Bir üstte yazdığım gibi yumurtlama zamanları web sitesinde tarihi tarihine yazıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Turgay Abi Adımı Nerden biliyon dicen senin sitelerini hep takip ederim benim 2 kap. vardı biri ak ciğer iltihabında vefat etti diğer turp gibi maşallahta ama kuyruğunun orda deri parçaları vr hani diğeri ısırdı desem diğeri ölmüştü nasıl olur yada büyüdüğü için kbkmu değiştiriyor yada mantarmı ?

      Sil
    2. kaplumbağam mantar oldu ne yapmalıyım

      Sil
    3. Yorumları ancak bugün okuyabildim. Deride soyulma var anladığım kadarıyla, Web seyfama HASTALIKLAR sayfası ekledim. Orada "Vitamin A zehirlenmesi" başlığına bakın. Mantar hususunda ise "Mantar" başlığına bakın.

      Sil
  162. ben kac ay sonra yumurtlar onu bulamadım?

    YanıtlaSil
  163. ben bulamadim kac ayda yumurtlar? nereye yumurtlar?

    YanıtlaSil
  164. merhaba 2 tane 3 yaşlarında kaplumbağam var. dişi olan yem yememeye başladı. bazen suyun içinde çırpınıyor. dışarı çıkardığımda yeri kazmaya çalışıyor arka ayaklarıyla. yumurtlayacağını düşünerek toprak hazırladım ancak toprağın üzerinde durmuyor kendini dışarı atıyor. ne yapmam gerekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazınızı ancak bugün okuyabildim. Web sitemde "yumurtlama üzerine" sayfasına yeni resimler ve çizimler ekledim. oraya bakın.

      Sil
  165. Turgay Abi Benden Büyük İhtimalle Büyüksndür Ben 14 yaşındayım iki tane kaplumbağam vardı Biri raşitizm hastalığına yakalanıp öldü kabuğu çok yumuşaktı ve yan yan yüzüyodu öldü zaten diğerininde bacaklarında böle acayip bişiler oldu arka bacaklarının kuyruk sokumuna doğru böle çok yumuşak parçalar kapuşum kabukmu değiştiriyor yoksa mantarmı oldu vücudunda ztn pazartesi günü yarın çok güzel bir set düzeceğim kapuşuma 3 yeni arkadaş ve çok muhteşem bir yaşam alanı allah nasip ederse

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hastalıklar sayfalarındaki "deri ve kabuk yenilemesi" ile "vitamin zehirlenmesi" alt sayfalarına bakın.

      Sil
  166. Benim 2 tane kağlunbağam vardı biri 5 sene beslemenin sonucunda öldü. 1 ay sonra yenikağluş aldık o daha çok kçk yaklaşk 3 4 cm Ama altında morluklar başladı bu nedemek oluyor
    ikisindede var.. ikiside dişi bişey olr mu diğeri 7 cm fln oda sanırım 4 5 yasında
    napıcam vede iyi anlaştılar öğrenci olduğum için zaman ayıramıyorm ve suyu ılık koyuyorm yarım saat sonra soğuyor filtr gibi vs. şeylr alamıyorum napıcam ??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumları ancak bugün okuyabildim. Web siteme HASTALIKLAR sayfasını ekledim. Orada ayrıntılı bilgiler mevcut.

      Sil
  167. merhaba Turgay Bey
    ben ipek.öncelikle sitenizi çok beğendimiğimi belirtmek isterim.Size sormak istediğim bir kaç soru var.Öncelikle 2 kaplumbağam var.Birine 1 yıldır bakıyorum birini ise daha 2 ay önce aldım.Büyük olan kaplumbağamın adı Shrek küçük olanınki ise Fiona.Shrek 5 Fiona 3 cm.Size sormak istediğim sorular şunlar:
    1.si Shrek uzun bir süredir sürekli şu hareketi yapıyorkafasını suya sokup ağzından ve burnundan baloncuklar çıkarıyor.Sonrada kafasını suyun üstüne çıkarıp baloncukları yemeye çalışıyor.Bu hareketi hiç bıkmadan usanmadan sürekli yapıor.Sadece yemek sırasında ve ben onunla ilgilenirken yapmıyor bu harketi onun dışında arada yüzmesi dışında sürekli bu harektiyapıyor.Fiona ise 2 ay olmasına rağmen hala bana pek alışamadı hep bir köşeye çekilip yemek zamanları dışında genelde orada duruyor.Bu arada onlara akvarumda bakıyorum ısıtıcım var filtrem yok fakat suyunu sık sık değiştiriyorum balkonmuz hep güneş gördüğü için onları balkonunma güneşlendiriyorum.sizce bu söylediğim şeyler normal mi değilse ne yapmalıyım özellikle Shrek in hareketinden çok korkuyorum acaba hastamı diye.iştahları da gayet yerinde bunlar dışında hiçbir sorun yok.sorularımıkısa sürede cevaplarsanız sevinirim
    Shrek ve Fona dan Prenses , Prens ve yavrularına kuc dolusu sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu blogspot sitesinde sıkça hatalara rastlanıldığından ya mesajları okuyamıyorum veya yanıtlayamıyorum. Nedense bugün tekrar yanıtlayabiliyorum. Shrek'te bronşit olabilir (baloncukları suyun içinde çıkartıyorsa). Bunun için yeni hazırladığım hastalıklar sayfalarındaki "akciğer iltihaplanması, üşütme" alt sayfasına bakın. Fiona'nın 2 ay içinde size alışmaması normal, alışması zamanla sürer. Bir an önce ısıtıcı ve filtre alınması gerekir.

      Sil
  168. merhaba,

    Küçük kaplumbağam sanırım zamanı olmamasına rağmen kış uykusuna yattı hiç hareket etmiyor hiç bir tepki vermiyor akvaryum su sıcaklığı 28 derece şu an kuru alanda ne yapmam gerekiyor yardımınıza ihtiyacım var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mayıs ayında kış uykusuna girmez. Başka sorunu olmalı. Hastalıklar sayfalarındaki "durgunluk, iştahsızlık" alt sayfasına bakın.

      Sil
  169. merhaba ben mustafa benım sevgılım 2 tane kaplumbağası 6 aylıklar daha daha yenı oldu bı tanesı hıc yemek yemıyor etmıyormus durmadan uyuyormus ama dıgerı yıyormus hep cok uzuluyor kenısı ölecek diye cok korkuyor nolur bı yardımcı olun tesekkur ederım sımdıden

    YanıtlaSil
  170. merhaba ben cem aktürk istanbuldan yazıyorum.benim tek bir kaplumbağam var 1,5 yıl oldu alalı ve 2 yaşında olmuştur muhtemelen.akvaryumda bakıyorum kayası ısıtıcısı vs herşey var.sadece şunu sormak isterim.havanın bu mevsimlerde sıcak oldugu şu günlerde yani yaz mevsiminde bu ısıtıcıyı termostatlı gerçi ama kullanmak şartmı?diyeceksiniz zaten termostatlı ,ama sorun şu benimki çok hareketli ısıtıcının üstüne çıkmaya çalısıyor zaten 12 cm falan oldu ısıtıcıyı kırıp çarpılır diye korkuyorum ne yapmalıyım tavsiyenız nedir?teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Isıtıcılar için kurumalar satılıyor akvaryumcularda. Onlardan alabilirsiniz. Akvaryum camına akvaryumlar için camına yapıştırılan termometreler al, onlardan temin edin, Ben şahsen yaz aylarında ısıtıcıları devre dışı bırakıyorum, Çünkü akvaryum termometresi 28-30 derece kadar çıkıyor.

      Sil
  171. sevgili turgay bey
    ben ipek. siteniz gerçekten çok güzel veharika bilgiler içeriyor.size sormak istediğim bir kaç soru var.benim 3 adet kaplumbağam var 1inin adı shrek ve 1 yaşında 5-6 cm 2.si fiona 5 aylık gibi 4 cm 3.sünün adı şımarık o 4 yaşında ve 4 cm şımarıkı arkadaşım bakamadığından dolayı bana verdi benden önce çok kötü şartlarda bakılmış onun için boyu bu kadar küçük sizce boyu diğerleri gibi uzar mı ? birde şımarık ve shrekin kabuklarının altında kahverengi lekeler oluştu silik silik ve yuvarlak şekilli kahverengi lekeler forumlardan yaptığım araştırmalara göre bunlar büyüme lekeleriymiş sizcede bunlar büyüme lekeleri midir yoksa hastalık belirtisiolabilir mi? bide artık 3 tane kaplumbağam olduğu için akvaryumumu büyüteceğim siz hangi boytlarda bir akvaryum almamı önerirsinzi ? son sorumda sizin sitenizdeki cinsiyet bölümündeki fotoğraflar gibi kaplumbağalarımın fotoğraflarını çekip kaysam bana cinsiyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz ? size şimdiden çok teşekkür ederim
    shrek fiona ve şımarıktan prenses prens ve yavrulara kucak dolusu sevgilerle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrar mrb. İpek Hanım, diğer yanıtlarımda belirttiğim gibi bu sayfada hatalar olduğundan mesajlara zamanında cevap veremedim. Kimi kez yanıt düğmesi de çalışmadı. Kaplumbağa küçücük dar bir yerde bakılırsa boy atması güçleşir. Kabuklarında hafif renk değişimleri görülebilir. 3 kaplumbağa için ilerisi düşünülecek olursa 150x60x60 ebatlarında olabilir diyeceğim. Bendeki en büyük akvaryumun ebadı 130x60x60cm, genelde Prenses orada kalıyor, kuru alanı akvaryumun bitişiğinde. Resimleri gönderirseniz cinsiyet konusuna bakabilirim (halen geçerli ise). Web sayfamda iletişim formundan bana ulaşabilirsiniz.

      Sil
  172. arkadaşlar benim kaplumbağamin ayağında vb. yerlerinde beyaz sivilce gibi noktalar var ne yapmalıyım gittikçe çoğulıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hastalıklar sayfalarını inceleyin. Web sayfamdaki "site içi arama" motoruna aranan anahtar kelime yazılırsa ilgili sayfa belirlenir.

      Sil
  173. arkadaşlar kaplumbağamın vücudunda beyaz benekler var yardım edin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anladığım kadarıyla kalsiyum eksikliği olabilir. Web sitemde yeni eklediğim HASTALIKLAR sayfasına bakın. Cevabı orada mevcut.

      Sil
  174. Kaplumbağamın ( dişi ) sol ön ayağı şişti bir süreliğine şehir dışında olduğum için bakamadım ama komşuma verdim sizce neden şişmiş hijyen olmadığından mı bu arada yemek tavsiyelerinizi inceledim bundan sonra onlara uygun bir şekildi yem vericem ( şişen yara elimi yaklaştırınca ağzını bağırımış gibi açıyor ve ben elimi ondan iyice uzaklaştırana kadar öyle kalıyor bu yüzdne çok üzülüyorum )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hastalıklar sayfalarında "ödem" ile "gut hastalığı" alt sayfalarına bakın. Bunlardan biri olabilir.

      Sil
  175. benimde bir kaplusum var onu nasıl banyo yaptırabilirim ve yiyecek olarak ne verebilirim tkapluşum yavru

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne için ayrıca banyo yaptıracağınızı bilmiyorum. Yiyecek olarak web sayfamda "beslenme" sayfasına bakın.

      Sil
  176. merhaba benim iki tane su kaplumbağam vardı biri öldü çünkü hiç yemek yemiyordu ve sürekli uyuyordu.diğer su kaplumbağamın gayet iyi olduğunu düşünüyorum akvaryumda ısıtıcısı fln var ama karidesten başka bir şey yediremiyorum.eskiden karides vermeye başlamadan önce marul fln yiyordu.şimdi ne verdiysem yediremedim ama karides verdiğim an onu yiyor.ayrıca ben kaplumbağam yalnız kalmasın diye bir tane daha aldım oda sürekli bizden kaçıyor korkuyor yemek yediğinide görmedim daha alalı 2 gün oldu gerçi ama.sizin bu kaplumbağa tavırları dediğiniz kısmı bulamadım burada o yüzden burdan yazıyorum.yardımcı olursanız teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karides demekle gannurus kastediliyor anladığım kadarıyla, gammarus yiyebilir, iyi bir yiyecek. Diğerinin alışması için 2 gün henüz erken.

      Sil
  177. Abi benım 2 tane Meksika kaplumbağam var biri dişi biri erkek ikiside 8 aylık ve 10 cm boylarında kaplumbağam var ... Bugün Pet Shoptan kaplumbağamın doğurması için kum aldım ve bır akvaryuma su doldurmadan sadece kumu döktüm ve ıcınede dişi kaplumbağamı koydum ve bekledim kaplumbağam akvaryumdan çıkmaya çalıştı ve ters döndü bende aldım onu diğer sadece su olan akvaryumuma geri koydum doğurmasını nasıl anlarım ve nezaman doğurur yardımcı olurmusn abi.

    YanıtlaSil
  178. Öncelikle şunu belirteyim: Yorumlar için ya ayarlamayı yanlış yapmışım ve yorum yapıldığına dair bana e-posta gelmedi. Bu nedenle yukarıdakileri cevaplayamadım.
    Kaplumbağaların çiftleşip çiftleşmediklerini bilmiyorum. Yumurtlama sayfasına yeni çizimler ekledim, tüm sayfalar güncellendi ve değişti. Orada daha ayrıntılı bilgiler yazdım.

    YanıtlaSil
  179. Merhaba. Öncelikle çok güzel bir site hazırlamışsınız, emeğinize sağlık.
    Kardeşime ait 2 kaplumbağamız var sanırım kırmızı yanaklı su kaplumbağları. Büyük olanı yaklaşık 20 cm küçük olanı yaklaşık 10 cm boyunda, cinsiyetlerinden emin değilim ama biz büyük ve obur olanın (burhan) erkek, diğerinin dişi (makbule) olduğunu düşündük.
    Ailem tatilde ve ben kaplumbağaları eline almaktan dahi korkan biriyim ancak son bir kaç saatte makbulenin yaklaşık 50 cmx 50 cm büyüklüğündeki akvarvumdan bir kaç kere kaçmaya çalıştığını gördüm ve müdehale etmek zorunda kaldım, yanlış bir şey yapmamak için size danışmak istedim.. makbule bir kaç saattir çok tedirgin şekilde çırpınır gibi davranıyordu. en son burhanın makbulenin kuyrugunu ısırdığını fark ettim bi kaç kez ayırdım onları çünkü küçük olan çok korkuyor gibi gözüküyordu. sonra makbule akvaryumdan tırmanmaya çalıştı ve kuyruk kısmı yere gelecek şekilde -kuyruk kısmını koruyacak şekilde akvaryum duvarına yaslandı. büyük kaplumbağa tekrar saldırınca makbuleyi derin bir mutfak kabına koydum. bir süre sonra kabın içinde uzun, kalın ve kahverengi bir cisim olduğunu gördüm (hurma çekirdeği gibi bişey) 10 dk kadar sonra baktığımda bu cisim 3-4 parçaya ayrılmıştı. kaplumbağa halen biraz tedirgin. sitenize biraz baktım ama benzer bir durum göremedim. yumurtlama ile ilgili olabilir mi yoksa hastalık gibi bişey mi?ya da tamamen normal mi?? akvaryumları oldukça dar aslında. yaşları 5-6 olmalı tam hatırlayamadım. şimdiye kadar hiç yumurtlamadı. ayrı kaba aldıktan sonra da çıkma çabası devam ediyor, duvara tırmnmaya çalışıyor ara ara. şimdi sakin ama boynunu uzatınca boğazının altı şişiyor sanki.
    dediğim gibi kaplumbağalar kardeşimin, ben yemlerini verip akvaryumlarını seyrediyorsam da şu ana kadar çok dikkatli incelememiştim. fazla bilgim olmayan bir konu. gördüklerimi detaylıca paylaştım. yardımcı olabiliseniz çok sevinirim.
    pınar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      O gördüğünüz kahverengi uzun kalın şey kaplumbağanın dışkısı ve dışkısının o rengi ve biçimi sağlıklı olduğunu gösteriyor.

      Cinsiyetlerine gelince; web sayfamdaki “cinsiyet” sayfasına (Prenses sayfa 2) bakınız. En azından ön ayaklarının tırnaklarının uzunluğuna ve kuyruklarına bakınız. Ön ayağının tırnakları ve kuyruğu uzun olan erkektir. 20 cm boyundaki kaplumbağa için 50x50 cm akvaryum çok küçük, orada doğru dürüst hareket bile edemez, kaldı ki orada 2 kaplumbağa var, bu durumda birbirlerini ısırmaları normal, çünkü yerleri çok dar, ayrıca biri erkek diğeri dişi (Hastalıklar sayfalarındaki “Durgunluk, hareketsizlik” alt sayfasına ve Prenses sayfa 3’e de bakın). Erkek ile dişi birbirlerini ısırır, ayrıca aynı yerde birlikte kalmaları için boy farkı oldukça fazla, onlar sürekli ayrı yerlerde tutulmalı.

      10 cm boyundaki bir dişi kaplumbağasının yumurtlaması henüz erken. Yine de akvaryumdan çıkarttıktan sonra gözlemleyiniz, Prenses sayfa 2’deki gibi yumurtlama belirtileri gösteriyor mu? Yumurtası olan bir kaplumbağa yumurtlayana kadar bir şey yemez ve kazımak istiyormuş gibi yerleri tırmalar.

      Boynunu uzatınca boynunun altının arada bir şişip inmesi de normal, insanlar yutkununca da aynı şey görülür.

      Bir an önce büyük bir akvaryuma geçin. Kaplumbağalardan küçüğü şimdilik 50 cm boyundaki akvaryumda kalabilir, ama büyüğü için mutlaka büyük bir akvaryum gerekli.

      Akvaryum dışında (kuru alanda, evde gezinirken veya dışarıda güneşlenirken) bir araya gelebilirler. Suyun haricinde birbirlerine saldırmazlar, ısırmazlar. Elinize almaktan çekinmeyin, sizi ısırmazlar, sırtını hafifçe kaşıyın, karnını elinizle sıvazlayın, hoşlarına gider. Ele alınmaktan hoşlanmazsa çırpınıp yere inmek ister, hoşlanırsa tekrar elinize almanız için paçalarınıza tırmanır.

      Sil